mandag 15. april 2013

Husvask - på en regnfull dag (mens vi venter på sommeren)

Våren er i full anmarsj flere steder i landet og det er tid for en grundig husvask utvendig.  


Vaskemidlet sprutes på med trykksprøyte eller
blandes ut i en bøtte med vann og påføres med
vaskekost montert på forlengerskaft.

Hvorfor husvask:

Det er både viktig og ser estetisk bedre ut med et nyvasket hus. Vær og vind har ført med med seg skitt gjennom et helt år og dette legger seg på husveggen. I tillegg utsettes veggene for luftforurensning i form av nitrater og fosfater. Disse kjemiske stoffene gir glimrende vekstbetingelser for sopp og alger. De siste årenes relativt milde og fuktige klima har også en forsterkende effekt på groing og sopputvikling. Skitt bryter ned kledning og forringer husets verdi, men en årlig vask hjelper til med å bevare husveggene. Den kan bidra til at huset ser nærmeste nymalt ut og forlenger levetiden på kledningen. Påføring av maling eller beis direkte på en uvasket husvegg, kan gjøre hele malejobben nærmest bortkastet, og til og med verre!

Når bør du vaske?

Husvask er en ypperlig aktivitet i vårdagene med regnvær. I sol og varme kreves det nærmest kontinuerlig påføring av vann, og det er ofte ubehagelig varmt å vaske i solveggen. Rengjøring av huset utvendig kan utføres både vår, sommer og høst, gjerne en dag det er overskyet eller regnvær.


Bruk av høytrykksspyler?

Mange profesjonelle håndverkere benytter høytrykksspyler til husvasken. Enrico hos oss vil for sikkerhets skyld si: Ikke gjør det! Fagmannen vet hva kledningen tåler av vanntrykk. For oss andre kan det lett gå galt. En kraftig vannstråle kan fort gjøre skade på kledningen og vannet kan trenge inn og gi fuktskader.

Slik lykkes du:

1. SPYL: Veggen spyles med en vanlig hageslange slik at den blir godt fuktet. Stå ikke i direkte sol, da tørker det for raskt.
2. VASKEMIDDEL: Påfør vaskemiddel ved hjelp av vaskekost, svamp eller sprøytekanne. La vaskemiddelet virke noen minutter. Bruker du FORVASK (Målartvatt) får du samtidig påført sopp- & algedreper.
3. KOST: Gå over veggen med en litt stiv kost på forlengerskaft – denne operasjonen er avgjørende for at veggen skal bli ren.
4. SPYL: Til slutt spyler du godt av veggen inntil alle såperester er borte.Hold vannet unna ventiler og sprekker i fasaden. Skyll til det ikke skummer mer, da er det ingen såperester igjen. Ikke vær redd for å skylle – huset skal tåle vann!
5. OPP OG NED: Det anbefales å foreta vaskingen nedenfra og opp og skylle skitten av ovenfra.

Hvilke produkter trenger du

FORVASK (MÅLARTVÃTT)
Forvask er et rengjørings- og avfettingsmiddel som brukes før maling. Forvask fjerner skitt, fett og andre forurensninger som gjør at malingen får bedre vedheft ved maling. Ved ommaling skal overflaten alltid vaskes med Forvask.

HUSVASK (HUSTVÃTT)Husvask er et ferdigblandet rengjøringsmiddel som brukes til rengjøring av flater som er utsatt for for eksempel muggvekst. Dette er 3-i-1 produkt: Forvask + Periodisk vask + sopp- & algefjerner.

Huskeliste /hjelpemidler

Gummihansker
Hageslange og vanntilkopling
Bøtte og svamp eller sprøytekanne/pumpekanne
Kost med forlengerskaft
Vaskemiddel


Skrubb skitten vekk med en børste eller en skurepad.
Det er den mekaniske skrubbingen som fjerner skitten – bare å påføre vaskemiddel er ikke nok, sier Enrico


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar