fredag 19. april 2013

Farger og følelser fra ifi.no

Huset bestemte! - Slik beskriver familien oppussingen av den gamle eneboligen i en av Oslos villabebyggelser. Paret hadde ulik smak og førte lange diskusjoner, men til syvende og sist lot de huset og magefølelsen avgjøre hvordan interiøret skulle bli.


De visste ikke helt hva de kjøpte, men paret hadde beregnet store kostnader på oppussingen. Mye måtte gjøres – og det i løpet av kort tid. Et knippe flinke håndverkere, en handlekraftig interiørkonsulent og en god del egeninnsats ble løsningen. To knappe måneder og mange lange diskusjoner etter boligkjøpet var huset totalrenovert i en stil som både Inger Marie, Øystein og Mari (2 år) er strålende fornøyde med.
- Øystein liker det koselig, mens jeg føler at ting bør være mer stramt. Det sier seg selv at det blir diskusjoner av sånt. Men vi har begge sansen for farger og gamle elementer, så med god hjelp fra Ellen Skifjeld fikk vi en fargerik helhet som står i stil til huset og samtidig passer for en småbarnsfamilie, forteller Inger Marie.

Utradisjonelle fargevalg

Selv om det er flere farger i huset enn det mange er vant til – faktisk tre ulike blåfarger, en gulgrønn, en oransjerosa og flere grå nyanser – oppleves helheten som rolig og avstemt. 
- Oransjerosa vegger i stuen ville vi aldri ha funnet på selv, og vi rynket litt på nesen da Ellen kom med fargeprøvene. Men den vokste sånn på meg, og da vi fikk fargen opp på veggen ble det bare helt riktig. Fargen binder alt i rommet sammen, sier Inger Marie.
For interiørkonsulent Ellen Skifjeld var fargesettingen av huset et spennende prosjekt.
- De ville ikke ha det hvitt, men var opptatt av at det skulle oppleves lyst og vennlig. Fargevalget måtte være passe retro for å passe med 50-tallsstilen som paret er så forelsket i, samtidig som fargene måtte kle huset og ikke kollidere med dets originale sjarm, sier Ellen. 
Kombinasjonen av gamle møbler og helt moderne elementer gjør at huset samlet sett oppleves som en frisk miks – nøyaktig den følelsen Inger Marie og Øystein var ute etter.Kjøkken med frisk vegg

Kjøkkenet er splitter nytt, og den innerste veggen fikk en spenstig gulgrønn farge (Alm/S 3040-G90Y). Ventilatoren er kasset inn for ikke å bryte opp veggen, og morsomme fargekontraster på lampene gjør rommet ungdommelig og friskt. Veggen bak komfyren er malt med en vaskbar, halvblank maling. Gardinene er sydd i grov lin med mønster, og festet med knytebånd i en enkel caféstang. Hyllene er malt i samme farge som veggen (Dusty Mist/S 1502-Y) for å gli inn i helheten.Spisestue med arvegods

Paret ønsket et retropreg på hele huset. Det er derfor integrert gjenstander som gir denne følelsen, samtidig som det er tydelig at boligen tilhører en ung familie. Spisekroken på kjøkkenet er synlig fra stuen, og det er derfor valgt nøytrale farger som verken kjemper med stuefargene eller kontrastveggen på kjøkkenet.
Både vegger og gulvlister har en grå tone (Dusty Mist/S 1502-Y) som tilhører en gammel fargepalett, men som samtidig virker frisk. Gardinene er i et kraftig linstoff, som til tross for sin kjølige farge luner rommet. De gamle møblene er en miks av arvegods og brukthandelkupp, og står i sterk kontrast til den nye, hvite kjøkkeninnredningen. Nettopp denne brytningen gjør at rommet fungerer så godt. Saueskinnet, rufseteppet og lysekronen gir rommet en touch av rock’n roll.Oransjerosa stue og nytt liv til originale gulv

I stuen ble det gjort det utradisjonelle valget at alle veggene, med unntak av en bokhyllevegg, ble malt i en oransjerosa farge (Soft Orange/2115-Y47R). Den gamle stolen var utgangspunktet for fargevalget, der interiørkonsulent Ellen Skifjeld hentet ut den varmeste og lyseste fargen i blomstermønsteret.
En ny, lysegrå sofa i en stram og moderne stil bryter med de gamle elementene og gjør rommet spennende. Den kjølige fargekontrasten gjør også at det varme fargevalget blir friskt og innbydende fremfor kvelende og gjengrodd. Gulvlistene ble malt i veggfargen for å dra veggene helt ned i gulvet og unngå oppstykking av rommet. De gamle vinduene er vakre og solide, og det var derfor naturlig å fremheve dem med hvit maling.

Husets originale gulv var delvis gulnet og slitt, og delvis dekket med gulvbelegg fra 70-tallet. Alt gammelt belegg ble fjernet, og det gamle tregulvet ble slipt, pigmentert og lakkert. Sprekkene mellom plankene og gamle hakk gjorde de ingenting med. Slike rustikke detaljer er med på å skape sjel og karakter – alt behøver ikke se nytt ut!
Paret var litt uenige om hvordan gulvet skulle bli; han ønsket treverk i sin naturlige farge, hun ønsket det så hvitt som mulig. En svakt hvitpigmentert overflate ble den gylne middelvei som alle parter er tilfreds med. Med unntak av gang, bad og toalettrom er det originale tregulv i hele huset, et valg huseierne er svært fornøyd med. Åpne rom med like gulv gir en god følelse og en fin gjennomgangstråd.Gjesterom og trapp i blått og grått

Gjesterommet fikk samme løsning som badet: én opprinnelig panelvegg mot slette vegger (Sne/S 0500-N). Panelveggen ble malt i en dus, gråblå farge (Eventuelle/S 1005-R80B), mens gulvet fikk en svak gråblå tone (Blå Spinell/S 5020-R80B).
Den gamle trappen ble malt i to farger. Opptrinn og vanger ble lysegrå (Dusty Mist/S1502-Y) mens trinnene fikk en mørkere grå maling (Dusty Dream/S 2502-Y). Trinnene er også malt i en mattere glansgrad for å forhindre at den blir glatt. Veggen bak trappen er malt i en frisk blåfarge (Isrose/S 2010-R90B).

Dette ble brukt

KJØKKEN
SPISEKROK
BAD
STUE
GJESTEROM
TRAPP

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Frode Larsen/ifi.no
Les hele artikkelen her: http://www.ifi.no/farger-og-folelser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar